poniedziałek, 24 sierpnia 2020
Warsztaty cukiernicze z Ewą Drzewicką
W weekend 22-23 sierpnia w Folwarku obywały się warsztaty cukiernicze z Ewą Drzewicką, finansowane przez Wawerskie Centrum Kultury.
Podczas zajęć poznawaliśmy tajniki związane z obróbką czekolady, a w szczególności jak ją temperować, aby po zastygnięciu osiągnąć zamierzony efekt. Przygotowywaliśmy czekoladowe lizaki, dekorowaliśmy samodzielnie przygotowane tabliczki czekolady a także przygotowywaliśmy czekoladowe foremki, w których powstawał deser z bitą śmietaną i owocami.
Była tez okazja do przygotowania owocowego sorbetu
Poniżej obiecany przepis na domowe lody:
500 g owoców (malina, truskawka)
250 g wody
150 g cukru
15 g glukozy
świeża mięta
250 g wody
150 g cukru
15 g glukozy
świeża mięta
Zblendować, umieścić we frezerze.
Przechowywać szczelnie zamknięte.
Ewa Drzewicka – właścicielka pracowni Jula Smakula, dyplomowany cukiernik z tytułem mistrzowskim oraz instruktor zawodu, specjalista w dekoracji tortów w stylu angielskim, miłośniczka tortów wielopiętrowych oraz anatomicznych figurek. Od 2012 roku autorka tekstów i tutoriali do gazet cukierniczych, głównie do „Cukiernictwo i Piekarstwo”. Trenerka w szkole kulinarnej Skład Bananów oraz Ambasador92, organizatorka pokazów cukierniczych, od 2017 roku Ambasador firmy Kruszwica Akademia Mistrza oraz firmy Ambasador92. Sędzia na konkursach międzynarodowych (2017 Mińsk), Ekspert Złotego Widelca w Polsce od Kuchni (2018,2020), Sędzia Carvingowych Mistrzostw Polski (2019), Nauczyciel w Szkołach Gastronomicznych, Autorka motylowych tortów na galę Joanny Ochniak Wielkopolskiego Kucharza Roku (2016,17,18,19).
Fotografie wykonała: Katarzyna Boszko.